Üniversite Tv Kapanıyor mu ?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 6 Ocak 2011 Perşembe Saat: 13:00’de gerçekleşen 48’inci birleşimde, “RADYO VE TELEVİZYONLARIN KURULUŞ VE YAYIN HİZMETLERİ HAKKINDA KANUN TASARISI TASLAĞI” görüşülmeye başlandı. (S. Sayısı: 568) Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm; Avrupa Birliği Uyum ve Anayasa Komisyonları Raporları (1/883).
Kanun taslağının 8. Bölümünde geçen 37. Madde şu şekilde :
MADDE 37- (1) Üst Kurul, Milli Frekans Planında karasal radyo ve televizyon yayınları için belirlenen frekans bantları çerçevesinde televizyon kanal ve radyo frekans planlamalarını yapar veya yaptırır ve radyo ve televizyon yayınlarına esas olan kanal ve frekans bantlarıyla ilgili düzenleme yapar. Frekans planlarında ulusal, bölgesel ve yerel karasal yayın ağlarının sayıları, türleri ile sayısal yayınlar için multipleks sayıları belirlenir.
(2) Frekans planlarının uygulanmasına ve karasal sayısal yayına geçişe ilişkin usul ve esaslar Üst Kurul tarafından belirlenir.
(3) Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu, karasal ortamdan gerçekleştireceği yayın hizmetlerinin sayısını ve kapsama alanlarını Üst Kurula bildirir. Bu taleplerin hangi oranda karşılanacağına frekans planları çerçevesinde Üst Kurulca karar verilir. Karasal televizyon ve karasal radyo yayınları için uygun görülen kanal ve frekanslar ile karasal sayısal yayınlar için uygun görülen sayıda multipleks kapasitesi Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna tahsis edilir. Tahsis tarihinden itibaren iki yıl içerisinde kullanılmayan veya kullanımına son verilen kanal ve frekanslar Üst Kurul tarafından yeniden değerlendirilir. Tahsisin ardından zaman içinde Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun ilave karasal yayın ihtiyacı ortaya çıkması halinde bu husus da yukarıdaki çerçevede değerlendirilir.
(4) Kamu kurumlarının ikaz ve duyuru maksadıyla karasal radyo veya televizyon yayını yapma talebinde bulunmaları halinde; bu talepler yapacakları protokol çerçevesinde, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumundan hizmet alınarak karşılanır. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu haricindeki kamu kurumlarına kanal veya frekans tahsisi yapılmaz.
Kanun tasarısı kabul edildiğinde,TRT kurumu dışındaki kamu kuruluşlarına frekans tahsis edilmeyecek.
Bundan sonra ne olacak ?
Hiç bir kanun veya düzenleme getirilmese dahi teknolojik gelişmeler parelelinde karasal yayıncılık ömrünü doldurmuş durumda. Sayısal yayıncılık konusunda düzenlemelerle Türkiye’de 2012 yılında analog yayının tamamen sona ermesi uzun zamandır konuşulan bir gerçek.
Kanun teklifi karasal yayıncılıkla ilgili bir yenilik getirdiği için karasal yayın yapan üniversite televizyonları, uydu yayıncılığına geçebilir. Çok zor ve düşük bir ihtimal olmakla birlikte bu üniversite televizyonları ortak bir merkezde güçlerini birleştirerek tek bir kanal olarak yayın hayatını sürdürebilir.
Anadolu Üniversitesi Televizyonu ( TVA ) Eylül 2004 den bu yana devam eden yayınlarını geçtiğimiz 4 temmuzda sonlandırmıştı. Kanun tasarısı bu şekilde meclisten geçer ve karasal yayın yapan üniversite televizyonları ve radyoları uydu yayıncılığına geçmez veya geçemez ise bu kurumlara ait stüdyolardaki mevcut teknik alt yapı kullanılmaya devam ederek niceliksel yapım sayısı azalsa bile niteliksel olarak yapım kaliteleri artacağı kanaatindeyim.
———————————————
KANUN TASARISININ İLK BÖLÜMÜ KABUL EDİLDİ
RTÜK, KANAL VE FREKANS PLANLAMASINI YAPACAK- RTÜK, kurula tahsis edilen frekans bantları çerçevesinde, televizyon kanal ve radyo frekans planlamalarını yapacak. Frekans planlarında ulusal, bölgesel ve yerel karasal yayın ağlarının sayıları ve türleri ile sayısal yayınlar için multipleks sayıları belirlenecek.
Karasal televizyon ve karasal radyo yayınları için uygun görülen kanal ve frekanslar ile karasal sayısal yayınlar için uygun görülen sayıda multipleks kapasitesi TRT’ye tahsis edilecek. Bu kuruma tahsis edilen frekans kapasitesi ile en az 4 karasal televizyon ve 4 karasal radyo yayını yapılacak. Tahsis tarihinden itibaren 2 yıl içinde kullanılmayan veya kullanımına son verilen kanal ve frekanslar, Üst Kurul tarafından yeniden değerlendirilecek.
Kamu kurumlarının ikaz duyuru ve eğitim maksadıyla karasal radyo veya televizyon yayın yapma talebinde bulunmaları halinde, bu talepler yapılacak protokol çerçevesinde TRT’den hizmet alınarak karşılanacak. Düzenleme yürürlüğe girdiği tarihte, kanunlarında radyo ve televizyon yayın yapabileceklerine ilişkin hüküm bulanan kamu kurum ve kuruluşlarından TRT tarafından ücret alınmayacak. TRT haricindeki kamu kurumlarına kanal, frekans veya multipleks kapasitesi tahsisi yapılmayacak.
Haberin linki