Fotoğraf Makinesi Alırken
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım ?
Son zamanlarda “hangi fotoğraf makinesi, hangi markanın hangi modeli” sorularıyla sık sık karşılaştığım için bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum. Her ne kadar birçok forum sitesinde bu tür öneri yazıları olsa da okumaya başlayınca, her kafadan bir ses çıkıyor… Kimi elindeki makina markasını futbol takımı tutar gibi tuttuğu için öve öve bitiremiyor kimi fonksiyonlarını tam olarak bilmediği için kullandığı cihazı kötülüyor… Firmaların çıkardığı ürünler hakkındaki tanıtıcı yazılar ise yeni başlayanlara fikir verir türden değil. İşin aslı çok anlamamakla birlikte hiç bilmeyene göre daha tecrübeli ( tecrübe : yediğim kazıkların bileşkesi ) olduğumu düşündüğüm için bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Analog mu Dijital mi ?
Bir iddiaya girdiğinizi düşünün, karşınızda bir hedef ve iki farklı silah seçme hakkınız olsun. Ve sizden hedefe isabet ettirmeniz istensin.
Silahın bir tanesinin 36 adet mermi kapasitesi var ve yaptığınız atışların isabet edip etmediğini öğrenmeniz en erken bir gün sonra
mümkün ve her merminin size bir maliyeti var, diğer silahın ise sınırsız ( dolan hafıza kartını silebilirsiniz ) mermisi var. Üstelik yaptığınız atışların hedefi tutup tutmadığını hemen saniyesinde görebiliyorsunuz. Üstelik hiç bir maliyeti yok ( karta bastırmazsanız )…
Pek önemsenmeyen ikinci bir sorun da analog makine ile çekilen filmler banyo edip karta basacak birçok fotoğraf stüdyosu sizin karelerinize isteğiniz dışında müdahale eder ya da basit bir müdahele ile daha güzel olabilecek bir karenizi katleder. Kısaca açmak gerekirse, silüet yani bilerek karanlık çekmek istediğiniz bir fotoğrafı kurtarma adına ışık değerleriyle oynayıp yapmak istediğiniz etkiyi bozar. Basit bir agrandizör ayarı veya dijital yakınlaştırmaa ile daha güzel olabilecek bir fotoğrafınıza yapılacak bir müdahele için ek ücret isteyebilir. Bir tane fotoğrafı çıkartmak istediğinizde farklı yirmi tane olursa farklı bir fiyat uygulaması yapabilir.
Yok efenim negatifin kart üzerinde bıraktığı dokusu, yok karta basıncaya kadar yaşadığınız heyecan,bunlar burjuva eğlencesi. Karta basın ya da basmayın analog makinede her karenin bir maliyeti var. Gelir durumu iyi olan biri için tartışılabilir bir konu olmakla birlikte bu işe yeni başlayanlar ya da orta halli öğrenciler için bence maliyetli bir hobi…
Hangi Dijital
Canon ve Nikon markaları daha yaygın olarak kullanılıyor o yüzden bu iki marka üzerinden konuşmak gerekecek sanırım.
Birçok kişi yine futbol takımı tutar gibi yok felan markanın hatları renk doygunluğu yok bilmem neyi harikaymış da diğeri kötüymüş. Bu tarz bir fark varsa bile bu iddiada bulunan kişilere, hiç bir dijital uygulamaya tabi tutulmamış on tane canon on tane nikon ( farklı markalar da olabilir ) ile çekilmiş fotoğrafı önüne koyup markasına göre ayırmasını isteseniz, yüzde yüz ayırabileceğini sanmıyorum. Kullandığı teknolojiler ( aynı fiyat aralığındaki muadil ürünler ) genelde birbirine yakın olduğu için dijital makine alırken markadan çok
kullanım amacı önemli.
Genelde birçok kişi ilk başladığında gerçekten fotoğrafa zaman ayırabileceğini düşünerek bin liranın üzerinde ( 2011 yılına göre ) bir cihaz almak istiyor. Cihaz alınıp, babası tarafından ödenen kredi kartı taksitleri henüz bitmeden, içindeki fotoğraf yangınının küllerinden geriye, facebook profili için aynadan çekilmiş havalı bir fotoğraf kalıyor.
Yok ben böyle biri değilim
O zaman geriye kullanım amacını düşünmek kalıyor . Son yıllarda fotoğraf makineleri full hd video çekim özelliği ile video kamera pazarına önemli bir darbe vurdu. Öyleki artık birçok ünlü sanatcı video klibini bu fotoğraf makineleri ile çektiriyor hatta uzun metrajlı sinema filmi dahi çekiliyor.
Siz de fotoğraf kadar video ile ( kısafilm-belgesel-klip-reklam ) ilgileniyorsanız almak istediğiniz dslr fotoğraf makinesi seçiminde belirleyici başka özellikler olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken ilk özellikler.
Fiyat aralığı
Video formatları
Harici mikrofon girişi olup olmadığı
Video Kayıt Süresi
Video çekiminde, diyafram ve shutter değerlerine manuel müdahale imkanı olup olmadığı
Fotoğraf megapiksel boyutu, raw formatında çekebilme özelliği
Kit ile gelen lens. Aldığınız body ile uyumlu lens çeşitliliği
Türkiye Garantisi
Fiyat aralığı :
Hangi alanda olursa olsun birşey satın alacağınızda her kafadan ses çıkar ve ne fiyata alırsanız alın, aldıktan sonra canınızı sıkacak gerizekalı bir arkadaş varlığı Allah’ın yeryüzünde biz insanlara bir sınavıdır. Fikir sorduğunuzda örneğin canon 550 d mi alıyım yoksa nikon d90 mı diyorsanız sizin bütçeniz iki bin lira civarındadır. Bu soruyu bahsi geçen canınızı sıkacak arkadaşınıza sorarsanız canon 5 d mark II ( ya da sizin asla alamayacağınız fiyatta başka bir cihaz ) daha iyi diyecektir. Emin olabilirsiniz. Yani birine hacı murat mı alıyım tüplü beyaz şahin mi diye sorsanız size Audi TT al o daha iyi demek fikir değil gerizekalılıktır. “Tüplü şahin al gardaşım, az yakar artan parayla çelik cant dahdırırsın” daha zekice bir öneridir. İsteğe bağlı olarak arka cama italık olarak “miras değil alın teri” de yazdırabilirsiniz. Yazdıracağınz yazı comic Sans fontu olmasın, o fonttan nefret ederim.
Video formatı :
Bazı fotoğraf makinelerinin video kayıt format seçenekleri arasında Full HD 1920-1080 – 1280-720 ve daha düşük çözünürlükte çekim yapmanıza imkan veren sekmelerin yanı sıra 50 kare çekim özelliği de bulunuyor. Kare sayısı hareketli video görüntüsünü oluşturan videoda bir saniyedeki kare sayısının 24 mü 25 mi 50 mi olduğunu ifade eder. Çekim formatını belirlerken yayınlayacağınız ya da gösterim yapacağınız ortamları düşünerek seçim yapabilirsiniz. Oluşturacağınız videoyu sinema ortamına aktarma şansınız genelde olmayacağı için 25 kare çekim formatını daha yaygın amaçlarda kullanabilirsiniz.
50 kare çekim formatı ise yavaş çekim yapmayı düşündüğünüz çekimler için uygun bir format. Bu formatta yaptığınız videonun bir saniyesi 50 kareden oluştuğu için yavaş çekimde oynattığınız hareketi daha net görüntüleyebiliyorsunuz. 24p veya 25p seçeneklerindeki ”
p” harfi cihazın tarama tekniğini ifade eder. Fotoğraf makinelerininin Video modunda 50i veya 24i çekim formatına rastlamadım. Kameranız “P” yani progressive taramada ise üstten başlayarak alta doğru satır atlamadan görüntüyü kayıt eder,progressive tarama sayesinde daha kaliteli ve net görüntü elde edilebilirken, i yani interlaced tarama daha düşük bant genişliğine ihtiyaç duyar.
Harici Mikrofon Girişi:
Böyle bir mikrofon girişi olması, eğer makinenizle kısafilm ya da belgesel çekimi yapmayı düşünüyorsanız olmazsa olmaz bir özellik.
Harici mikrofon girişi olmayan makineniz ile birlikte cihaz üzerinde sabit mikrofon ile yapacağınız bir röportajda,çekimi yapacağınız mekanın durumuna göre ( rüzgar sesi, yankı, trafik gürültüsü ) ses kaydınızda sorunlar yaşamanız kaçınılmaz. Elbetteki harici bir ses kayıt cihazı kullanabilirsiniz ama bu seferde kurgu esnasında, ses ve görüntü eşlemesi ( senkron ) sorunu yaşayacaksınız. Senkron sorunu kurgu masasında hem zaman hem de saçınızdan tel tel kıl kaybına sebep olur.
Şuan piyasadaki yarı profesyonel ürünlerde olmayan ama yakın zamanda olması muhtemel bir özellik de ses seviyesini gösterir bir gösterge ya da kayıt yaptığınız sesi kayıt esnasında kontrol edebilmek için kulaklık çıkışı. Bu özellik olmadığı için bir çekim yapmadan önce ses kayıt yapıp yapmadığını test etmek gerekiyor.
Video Kayıt Süresi:
Nikon d90 gibi video çekimi yapan bazı cihazlar en fazla 5 dakika çekime izin veriyor. Yani her 5 dakikada otomatik olarak kayıt duruyor. Örneğin hafıza kartınız bir saatlik çekim yapacak kapasitesi var diyelim. Bir saatlik çekim için 60’ı 5’e bölerseniz 12 çıkar. Yani 60 dakikalık çekim için 12 kez kayıt duracak. Canon bu konuda yasal sınırının son saniyesini zorlamış hafıza kartınızın kapasitesinin uygun olduğunu varsayarsak 29 dakika 59 saniye kesintisiz kayıt yapabiliyor. ( Yasa gereği 30 ve üzeri kayıt yapabilecen cihazlar camcorder sınıfına girdiği için vergilendirmesi farklı oluyormuş. )
Video çekiminde, diyafram ve shutter değerlerine manuel müdahale imkanı olup olmadığı:
Eğer makineniz video kayıt modundayken, iso, diyafram ve shutter değerlerine müdaheleye izin vermiyorsa anı videosu dışında birşey
çekmeniz pek muhtemel değil. Farklı ışık değerinde makineniz fabrika ayarlarına göre en güzel çekimi otomatik olarak yapmak isteyeceğinden çekim yaparken ışıkla atmosfer yaratma şansınız pek olmayacaktır. Örneğin bir odada karanlık ve aydınlık iki bölgeniz olsun. Odak noktasına göre makine görüntüyü ya parlak tarafa göre azaltmak isteyecek ya da karanlık tarafın ışık değerlerini kriter alıp ışığı artırmak isteyecektir. Bu da kayıt ettiğiniz görüntüde gözle fark edilir bir açılma ya da kararma yapar. Pır pır eder yani. Size de pır pır ederken canlandı ellerim bakboş kaldı şarkısını söylemek kalır. Bu konuda Nikon modellerine göre Canon’UN şuan için çok daha önde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Teknoloji sürekli gelişiyor o yüzden markaya takılmadan, almadan önce alacağınız cihazın iso,diyafram,shutter değerlerini manuel kontrol imkanı olup olmadığına bakmak yeterli.
Fotoğraf megapiksel boyutu, raw formatında çekebilme özelliği :
Günümüzde dijital kompakt makineler bile 10 megapikselin üzerinde fotoğraf çekebiliyor. Mega piksel değeri ne kadar büyükse o kadar iyidir elbette ama bence buna çok takılmamak gerek. Başta da dediğim gibi kullanım amacı önemli. Sonuçta çoğumuz bilboard büyüklüğünde çıktı almıyoruz ( büyük reklam panoları ) Kişisel kullanımda en fazla 18×24 nadiren de olsa sergilemek amacıyla uzun kenarı 30 cm olacak şekilde karta baskı alıyoruz.
DSLR makinelerin hemen hepsi raw formatı çekebiliyor. Bu format çektiği fotoğraflar üzerinde photoshop gibi programlar ile düzenleme yapanlar için uygun bir format. Günlük kullanım için çekilmiş hatıra değeri olan fotoğraflar dışında, fotoğrafı web üzerinden dahi olsa sergileme amacıyla çekiyorsanız mutlaka raw formatında çekip photoshop veya benzeri bir programda düzenlemek çok daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Elbette bu işlem zaman alır ve kolay bi iş değildir. Kolay olsa herkes yapardı.
Kit ile gelen lens ve aldığınız body ile uyumlu lens çeşitliliği :
Bu konuda aslında yapacak çok şey yok.Bu sizin makineye ayıracağınız bütçeyle ilgili bir konu. Kitle birlikte genelde 18:55 lens geliyor. Alacağınız kitte 18:55 lensten daha iyi bir lens varsa haliyle kitin fiyatı da artmış oluyor. Yeni başlayanlar genelde “zumu kaç bunun” diye sorar. Zum olayına çok önem veren biriyseniz ilerde rahat durmaz illaki bir tele objektif alırsınız. Baştan itibaren bu işi yavaş yavaş büyütmek amacıyla başlıyorsanız alacağınız bady ( gövde ) önemli. Çünkü yeni objektif almak istediğinizde gövdeniz ile uyumlu bir objektif almak zorundasınız. Özellikle nikon fiyat farklılaştırmasına gidip sıradan kullanıcılar için daha ucuz modeller üretmek
için bazı modellerin badylerine focus motoru koymuyor. Kitle birlikte focus motorlu bir objektif satıyor. Elinizde focus motoru olmayan bir gövde mevcut ise alabileceğiniz objektiflerin focus motorlu olması gerekiyor yani gövdenize uyumlu objektifler daha sınırlı ve daha pahalı
Türkiye Garantisi:
Bir fotoğraf makinesi almayı düşünüyor ve internette araştırma yaptıysanız,aynı marka ve modelde bir cihazın çok farklı fiyatlara
satıldığını ve en ucuz fiyatı veren kişinin 1 yıl yurt dışı garantisi taahhüt ettiğini görmüşsünüzdür. Kişisel fikrim etrafınızda anlayan
birileri varsa ve gözü kara biriyseniz Türkiye garantisi olmayan ürün almakta bir sıkıntı yok. Çünkü aldığınız cihazın temel fonksiyonları çalışıyorsa daha sonra yakın bir tarihte yazılımsal ya da donanımsal bir arıza ile kolay kolay karşılaşmazsınız. Zamanla karşılaşılan arızalar genelde kullanıcı hatasından kaynaklı garanti kapsamında olmayan arızalar. Bir magazada iki yıl Türkiye garantili bir ürününün fiyatı iki bin lira iken garantisiz veren kişi aynı cihazı bin beşyüz liraya veriyorsa ikileme düşebiliyorsunuz. İstanbul Doğubankta dükkanı olup da internette sanal dükkanı olan onlarca satıcı var. Bazıları çok iyi fiyatlara sanayi bakanlığı onaylı 2 yıl Türkiye garantili veya dükkan garantisi adı verilen resmi olmayan bir garanti veriyor. Pimpirik biriyseniz üç fazla verip Türkiye garantisinden vaz geçmeyin.
Son olarak :
Fotoğraf makinesini almak bir başlangıçtır. Fark yaratmak için ekstra objektifler, filtreler , yedek batarya-hafıza kartı gibi aksesuarları temin etmek en az makine fiyatı kadar harcama yapmayı gerektiriyor. Hele hele geceden sabaha bilgisayar başında oyun ve sosyal ağlarda boş vakit geçirip öğleye kadar yatıp bi ara okula uğrayan öğrenci profiline uygun biriyseniz boşuna masrafa girmeyin…
Sevgili Şenol Bey, faydalı bilgilerin sana çok teşekkür ediyorum. Konu ile ilgili olarak Ay sonunda Çin’de olucam nasip olursa oradan canon 5d mark 2 almayı planlıyorum. Çin’den alınan orjinal makinelerde Türkiye’ye geldiğinde yazılımsal problemlerin olduğuı söyleniyor bu konuda bir bilginiz varsa paylaşımcı ruhunuzla beni aydınlatabilir misiniz. Yaxılım yüklemesi ürkiye’de yapılıyormuş ancak fiyatı Türkiye fiyatlarına yaklaşıyormuş.
Bu tür bir alışveriş yapmamakla birlikte Türkiye’de satılan ürünlerin Türkiye’de üretilmediğini Çin, Taiwan gibi işçiliğin daha ucuz olduğu ülkelerde üretildiğini hepimiz biliyoruz. Yani yazılım sorunuyla Türkiye’den alacağın bir makinede de karşılaşabilirsin.
Yazılım ( bellenim ) sorunları çözmek amacıyla Canon kendi sitesinden firmware ( aygıt yazılımı ) güncellemesi yayınlıyor.Yani servise götürmeden, sıradan kullanıcılar gerekli güncellemeleri yapabilir.Ben bizzat böyle bir yükleme yapmadım ama, gerek makine üzerinden gerekse kitle gelen kurulum cd leri içinde eos utility adlı programla, firmware güncellemesi yapabiliyorsun. Fikir vermesi açısından aşağıda firmware update nasıl yapıldığı detaylı olarak açıklanmış.
http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos5dmk2/firmware.html
Sonuç olarak max. 1500 tl fiyatı olan bir makine ve modelde önerseniz yazı süper olucak 🙂
Sonuçta şu model demek doğru olmaz. Kullanım amacınız doğrultusunda en doğru kararı kendiniz verebilirsiniz. Gittigidiyor veya Sahibinden.com gibi bir siteye girip marka model sınırlaması yapmadan fiyat aralığıyla arama yapıp özellikleri ( fiyat+özellik) sizin kullanım amacınıza en uygun cihazı alabilirsiniz. Burda şunu da atlamamak gerekiyor. Birçok kişi ( özellikle öğrenciler ) bir hevesle yüksek ücretlere makine alıp bu tür sitelerde makinalarını elden çıkartıyor. Sıfırı 1500 liranın üzerinde bir cihazın ikinci eli 900-1000 lira civarında. İkinci el olup ta hala garantisi bitmemiş ürün bulmak mümkün. İkinci el alırken de cihazın kozmetik ( dış görünümü ) ve shutter sayısı ( deklanşöre kaç kere basıldığı ) o cihazın az mı çok mu kullandığını hakkında fikir verebilir. Satıcıya shutter sayısını sorabilir veya mümkünse son çekilmiş fotoğrafı maille isteyip kendiniz de göre bilirsiniz. Shutter sayısına nasıl bakılacağına dair google yapacağınız basit bir arama size yardımcı olacaktır…
Valla vakit ayırıp detaylı bir cevap yazdığınız için teşekkürler.. Sorumun amacı sadece bilginizden faydalanmaktı:) Neyse artık internet sitelerini arşınlıycaz yapıcak başka bişey yok..
Şenol hocam merhaba.
Canon 500d almaya karar verdim.Sizce kredi kartına taksitle alabileceğim en uygun yer veya internet sitesi hangisi? Cevaplarsanız sevirim…
Video özelliği sizin için önemli ise canon500 de manuel ayarları yok diye biliyorum. Nasılsa taksitle alacaksanız ve sizi çok zorlamıyacaksa 550 d video özelliklerine manuel olarak müdahale edebilirsiniz. Şahsen ben 550d kullanıyorum ve ( eşdeğer fiyattaki modellere kıyasla ) çok memnunum.
Ben ve birkaç öğrenci arkadaşıma İstanbul Sirkecide dükkanı olan Nagi Bey’den aldım. Ben aldığımda makineyle birlikte verilen hediyeler ( sd kart filtre gibi ) en uygun taksidi yapan kişiydi. Hatta bir kısmını banka hesabına bir kısmını taksitle falan konuşarak uygun birşeyler yapmıştı. Sonuçta size uygun olup olmayacağını bilmiyorum ama Nagi Bey’in iletişim bilgileri aşağıdaki gibi.
0212 5190023
0530 5600677
Sahibinden.com kullanıcı adı :
stradakonf
Merhabalar Şenol Bey,
Açıklamalar için teşekkürler. Gerçekten çok mantıklı yazmışsınız. Ayrıca murat espirisene de çok güldüm. Allah da sizi güldürsün.
Benim de Canon powershot sx200 makinem var. Takım tutar gibi olmasın ama hakikaten memnunum. pikseli, optik zumu, hd video çekimi, pil ömrü beni tatmin ediyor. Ancak ben yaklaşık 2 yıl önce almıştım. Şimde amatörce aile fotoğrafları çekmek için bir arkadışım fotoğraf makinesi araştırıyor ve bana danıştı. özellikleri: iyi fotoğraf ve hd video çeksin vs. Ben yine canonu önereceğim, powershot’un 1-2 üst modelleri var, fikrime katılır mısınız, ne dersiniz? Sizin fikrinize göre son kararı vereceğim.
Selam ve saygılar…
şenolbey yazınızı okudum ama daha amatör yada 1000 tl nin aldındaki makinalar ile iilgiili bilgi verirseniz sevinirim benim aklımda sony wx10-hx7-hx9..nikon L120-L 110- p 500 -p 100-s 6200- s9100 canon sx 130-sx150 modelleri var şuan sony eski modellerden w35 kullanıyorum zoom u 3 çok az hd ile fhd arasındaki çekim ne kadar fark eder normal bilgisayar ekranında izlediğimizde zoomu yüksek olsun istiyorum ayrıca sony modelleri sadece zoomu az diğer özellikleri bana uygun
Hastanede yattıgım ıcın mesajınızı gec cevaplıyorum. Ozur dılerım. Kısısel olarak bahsettıgınız cıhazlardan ( 1000 TL altı ) bir cihaz kullanmadım. Ama bu tip bir cihaz alırken sık sık pili bittigi ve yedek orjinal pil pahalı oldugu icin normal sarjlı kalem pille calısabılen marka-modellerden kullanımınıza uygun olanı mumkunsa sehrınızde tamır servısı olan bır marka secmenınızı onerebılırım. Cok aydınlatıcı olmadı ama cozunurluk kalıtesı vb almayı dusundugunuz makıneyı genel fotograf sıtelerı ve gooole gorsellerınden ozellıkkle gece cekımlerınde dusuk ısıkta performansını gorerek almak faydalı olabılır. Ingılızce aratınca daha cok sonuca ulasılabılıyor. Ornegın A MARKASI 22x bır modelı A22X nıght shoot test dıye aratabılır satın alma asamasında tercıhınızı ıkı uc modele ındırınce karar vermenıze bır olcude yardım saglayabılır