Başlangıç > Haberler > Anadolu Yaban Koyunu

Anadolu Yaban Koyunu

KONYA Bozdağ da koruma altındaki Anadolu yaban koyunlarının fotoğrafını çekmek için bile ücret ödenmesi gerekiyor. Koruma sahasında fotoğraf ya da görüntü çekmek isteyenlerin, koyunların rahatsız edilmemesi için gün ağarmadan çekimin yapılacağı gözetleme kulelerine çıkmış olmaları gerekiyor.

Konya Bozdağ’da koruma altındaki Anadolu yaban koyunlarının fotoğrafını çekmek için bile ücret ödenmesi gerekiyor.Koruma sahasında fotoğraf ya da görüntü çekmek isteyenlerin, koyunların rahatsız edilmemesi için gün ağarmadan çekimin yapılacağı gözetleme kulelerine çıkmış olmaları gerekiyor Konya Bozdağ’da nesli koruma altında olan Anadolu yaban koyunlarını, sadece avlamak değil fotoğrafını çekmek için bile ücret ödenmesi gerekiyor. Çevre ve Orman İl Müdürü Nuri Kunt, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için korumaya alınan Konya Bozdağ Koruma Sahası’ndaki yaban koyunlarının sayısının zaman içinde arttığını belirtti. Özellikle yurt dışındaki av tutkunlarının büyük ilgi gösterdiği yaban koyunlarının, Bakanlığın izniyle sınırlı sayıda da olsa dönem dönem avlanmasına izin verildiğini hatırlatan Kunt, son 2 yıl içerisinde hayvanlarda erken yaşta ölümlere yol açan paratüberküloz tespit edildiğini, aşı üretme ve aşılama konusundaki çalışmaların Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve TÜBİTAK iş birliğinde yürütüldüğünü söyledi. Kunt, 300 yaban koyununun Konya’daki koruma sahasından alınarak genetik çeşitlilik için Nallıhan, Karaman-Karadağ ve Malatya’da doğal yaşama bırakıldığını, halen Konya-Bozdağ’da yaklaşık 700 civarında yaban koyununun yaşadığını ifade etti. Yaban koyunları ile ilgili ilk belgeselin TRT tarafından çekildiğini ve yayınlandığını belirten Kunt, doğa tutkunlarınca merak edilen özel bir tür olan yaban koyunları ile ilgili fotoğrafçılar ve belgesel yapımcılarının yoğun şekilde çekim talebinde bulunduklarını belirtti.

YABAN KOYUNUNU GÖRÜNTÜLEMENİN ŞARTLARI– Son yapılan ihalede yaban koyunlarının tanesinin 40 bin lira ödenmesi karşılığında avlanabildiğini anımsatan Kunt, şunları kaydetti: ”Konya’da, etrafı tel örgülerle çevrili ancak oldukça büyük bir alanda, adeta doğal yaşam alanı şartlarında koruma altına alınmış yaban koyunlarının sadece avlanmasından değil, fotoğraflarının çekilmesinden de ücret alıyoruz. Alınan bu ücretin büyük bölümü, av ve yaban hayatının iyileştirilmesi için kullanılıyor. Tabi çekim için de bazı şartlar var. Fotoğraf ya da görüntü çekmek isteyenlerin ayrıca, gün ağarmadan çekimin yapılacağı gözetleme kulesine çıkmış olmaları gerekiyor. Bozdağ’daki 5 ayrı gözetleme kulesinden birine ya da bir kaçına çıkan çekim ekibi, son derece hassas olan bu hayvanlara rahatsızlık vermeden çekimlerini tamamlıyor. Ayrıca, çiftleşme dönemi olan kasım-aralık aylarında hiç bir şekilde fotoğraf ve görüntü çekimine izin vermiyoruz.” Kunt, 2010 yılında özel şahıslar, tüzel kişilikler ile kurum ve kuruluşlar için günlük film ve video çekim ücretinin açık mekanlarda 910 TL, kapalı mekanlarda bin 815 TL, fotoğraf çekim ücretinin ise günlük 89 TL olarak belirlendiğini söyledi. Haber amaçlı olanlar ile fotoğraf sanatçılarının sergi amaçlı özel fotoğraf çekimlerinden ücret almadıklarını dile getiren Kunt, yabancı kurum, kuruluş ve şahıslar için ise iki kat ücret talep edildiğini kaydetti.

  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: